LADY GAGA - CHROMATICA




2008'den beri yayınladığı şarkı ve videolar sayesinde adını altın harfler ile yazdıran Lady Gaga'nın 6. stüdyo albümü "Chromatica" 29 Mayıs 2020 tarihinde çıkmıştır. Albüm Gaga'nın çok yönlü bir sanatçı olduğunun ispatıdır. Orjinal yayınlanma tarihi 10 Nisan 2020 olan Chromatica COVID-19 pandemesi yüzünden 29 Mayıs 2020 tarihinde çıkmıştır. Şarkıcı, albüm için "kesinlikle elektronik müzik aşkı" olarak bir tanım yaptı, bu yüzden birçok elektronik müzik yapımcısı ile çalışmaya başladı. BloodPopBurnsAxwell ve Tchami gibi isimlere albümde yer verdi. Albümün teması genel olarak akıl sağlığı, iyileşme ve mutluluk üzerine kurulmuştur. 

2016 Dive Bar Tour'undan sonra Gaga, verdiği röportajlarda turun yeni konserlerinde yeni şarkılarını yayınlayabileceğini söyledi. Ancak Dive Bar Tour performansı ise ertelendi.[3] Ardından Gaga, Joanne World Tour esnasında yeni müzikler üzerinde çalıştığını belirtti,[4] ancak Entertainment Weekly ile yaptığı röportajda tur prodüksiyonunun gecikmeleri nedeni ile, özellikle kullanmak istediği yüksek teknoloji yüzünden planlarının ertelendiğini ve yeni materyallerinin performanslarını Joanne World Tour esnasında gerçekleştiremediğini belirtti.[5] Ardından aynı röportajda, Joanne albümünden sonra da yeni albüm için hazırlıklara başladığını söyledi.


2018'in ilk yedi ayında Gaga, Los Angeles ve New York City şehirlerindeki stüdyolarda görüldü. Erken kayıt sürecinde, Bir Yıldız Doğuyor filminin Bradley Cooper yeniden yapımı olan filmi için hazırladığı film müziği albümü için yapım sonrası aşamasında olduğu ortaya çıktı. Ardından Chromatica için hemen stüdyoya giren Gaga, yapımcı BloodPop ile çalışmaya başladı. Aynı zamanda BloodPop, Joanne için de Gaga ile çalışmıştı. Birlikte Malibu'da, Alman elektronik müzik yapımcısı Boys Noize ile birlikte sosyal medya üzerinden fotoğraflar paylaştı.[6] BloodPop bu gönderileri paylaşmaya 2019 ve Ocak 2020'de de devam etti. Albümün tamamen yapım aşaması üç sene sürdü. Temmuz 2018'de deneysel elektronik müzik yapımcısı Sophie, Gaga ile bir işbirliği yaptığını duyurdu ancak albümün final sürümünde yer alıp almayacağını bilmediğini belirtti.
Beats 1'dan Zane Lowe ile yaptığı bir röportajda Gaga, albümün dans kaydı olduğunu doğrulayarak şunları söyledi: "Hepimiz tamamen dans ediyoruz... Tüm kalbimi, acılarımı, mesajlarımı koydum ki dinleyenlerime ulaşsın... vana dedikleri şeyleri dünyaya ulaştırmak için bunları müziğime ekledim çünkü bunun eğlenceli olacağına inanıyorum, enerjik olarak tamamen saf bir halde. İnsanların dans etmesini ve mutlu hissetmesini istiyorum. Bunları müziğime koyuyorum çünkü dünya bunları duyacak ve günlük aktivitelerinde yer alacak, onları her bir gün mutlu edecek."[8] Bu albüm çalışmasının prodüksiyonunda çok emek harcadığını belirtti ve "gerçek" ve "dürüst" olarak kaydın doğasını tamamen yaratıcılığına bıraktığını belirtti.[8] Albümde çalıştığı kişileri tamamen gizli tutmak istediğini de şöyle belirtti:
Evimdeki stüdyoda birçok şarkı kaydettik. Frank Zippa'nın eski stüdyosunun orada evim var, canlı bir kayıt odası ve büyük bir stüdyo, çok güzel. Ve merdivenlerde, mutfağın dışındayken Bloodpop gelip bana "Haydi, bu kadar yeter, kalk artık," diyor ve ağlıyorum ve "Sefil haldeyim, üzgünüm, depresyondayım," diyorum. Ardından, "Biliyorum, biraz müzik yapma zamanı," diyor. Böylece merdivenlerden inip yazmaya başlıyorum. Bu albüm aslında kendinizi dünyadan soyutladığınızdaki bakış açısını gösteriyor. Albümü yapma sürecinde de diğer insanlardan farklı, onların sanatçılığından başka bir şekilde hissettim. Yapımcıları bilirsiniz, eğer biri çalışıyorsa paylaşmak istemiyorlar, herkes ukala oluyor. Bu kayıtlar da birçok insana ulaştı ve mükemmel olmasını istedim ancak kimse şarkılara ulaşamadı, böylece gizli şekilde en iyisi olsun istedim. Benim için anlamlı, otantik ve tamamen bana ait.


Albüm adından bahsederken Gaga, "Ben Chromatica'da yaşıyorum, yaşadığım yer orası. Kendi çerçeveme gittim. Orada dünyayı buldum ve sildim. Dünya iptal edildi, Chromatica'da yaşıyorum," diye belirtti. Geçici bir albüm kapağı, albümün ön siparişi için yayınlandı. Pembe bir arka plan üzerinde bir sembol olarak yer aldı. Albüm ise bu sembolü için "şarkılarının matematiksel simgesi" olduğunu açıkladı.
Gaga aynı zamanda Chromatica gezegeni fikrinin aklına nasıl geldiğini açıkladı:
BloodPop sayesinde aklıma geldi, ve Chromatica için uzun süre düşündük. İlk baktığımızda birçok renkten ibaret olduğunu, her şarkının ve müziğin kromatik gama sahip olduğunu gördük. Böylece tüm bu renkler, tüm sesler, böylece bizimle birlikte hayatla ilgili konuştuğumuz her şey, gördüğümüz ve hissettiğimiz çevremizde olan biten her şeyin matematiğini keşfettik. Böylece bunun hakkında konuştuk ve 'Tamam, o zaman gerçekten düşünce bu yöndeyse' dedik ve 'Oh, Chromatica, tüm bu renkler ve insanların içindeyiz' dedik.
5 Nisan 2020'de albümün resmi kapağı yayınlandı.[15] Şarkıcının pembe renkli saçları, yüksek topuklu metal ayakkabıları ve omzundan bağlamalı kıyafeti ile daire şeklinde bir zeminde bağlanmış olarak yer aldı.MTV'den Trey Alston, kapağın Mad MaxMortal Kombat ve siberpunk fantezisi içerdiğini belirtirken, Billboard dergisinden Hilary Hughes ise kapağın Yaratık filmlerinden esintileri içerdiğini yazdı.


Chromatica I:Albüme giriş olarak mükemmel bir intro...10/10

Alice:Chromatica I intro'dan sonra harika bir geçiş yapan GagaChromatica parça listesinin yayınlanmasından sonra, Gaga ortak çalışanlarının çoğu, hangi parçaya katkıda bulunduklarını söyleyerek açıklama yaptılar. Bunlardan biri, "Alice", "Free Woman" da dahil olmak üzere bir albüm için üç parça yazdığını kabul eden Johannes Klahr, ve "Sine From Above".Klasik bir 80ler diskosundan bir yana Gaga sanki kendisi bir diskodaymış gibi hissettirmeyi başarmış.10/10



Stupid Love:Bence bu albüm için yanlış bir çıkış seçilmiş. 28 Şubat 2020 tarihinde piyasaya sürüldü.Şarkının sızmasını takiben, Harper's Bazaar "Stupid Love"'ı "büyük vokaller ve dans ve elektronik etkili prodüksiyonla iyimser bir parça" olarak nitelendirdi. Michael Cuby, Nylon'da "'Bad Kids' ve 'The Edge of Glory' şarkılarının karışımı olarak neşeli bir ritmi ile 'Do What U Want''ı andıran eğlenceli elektropop bir parça" yazdı ve ekledi: "pahalı ses sistemleri olan gey kulüplerinde çalarken kolaylıkla hayal edebileceğiniz türde."  Variety sızdırılmış versiyonu "Gaga'nın Born This Way albümü tarzına dönüşü ve disko aşılanmış bir marş" olarak nitelendirdi

Daniel Askill tarafından çekilen şarkının video klibi 28 Şubat'ta şarkı ile beraber piyasaya sunuldu. Yayınlanmasından bir gün önce kısa kesitler paylaşıldı. Klipte Gaga, "daha merhametli bir dünya için çeşitli kabilelerle savaşıyor. Klip iPhone 11 Pro'nun üçlü kamera sistemi ile çekildi.10/8.7

Rain On Me With Ariana Grande:Gaga'nın altıncı stüdyo albümü Chromatica'nın ikinci single'ı olarak Interscope tarafından 22 Mayıs 2020'de yayınlandı.Dans-popdiskohouse ve elektropop tarzına sahiptir. Gaga tarafından "gözyaşlarının kutlanması" olarak tanımlandı ve hayatın zorluklarına karşı devam etme temasını içerdiğini belirtti.
Single, müzik eleştirmenleri tarafından olumlu yorumlar topladı. Kimileri Gaga ve Grande'nin vokal yeteneklerini överken diğerleri de şarkının doğal yüksek temposunu övdü. Video klibi Robert Rodriguez tarafından çekildi ve iki şarkıcı da devasa bir arenada üzerlerine bıçak yağarken dans etti.
Rain on Me" Gaga, Grande, Nija CharlesRami YacoubBurnsBoys Noize ve Chromatica ana yapımcısı BloodPop tarafından yazıldı.[3] İlk kez Gaga'nın 16 Mart 2020'de Paper dergisine verdiği söyleşide açıklandı. Şarkıdan o zaman düet olarak bahseden ancak isim vermeyen Gaga, "dans içerikli ve mesaj içeren bir kutlama şarkısı" olarak tanımladı.[4] Şarkıdaki konuk sanatçının "pop dünyasından gözde bir kadın sanatçı" olarak isim vermeden söylenmesi üzerine Ariana Grande'nin olduğu sonradan ortaya çıktı. İkilinin oturup hayatları üzerinde konuşmaları üzerine şarkının 22 Mayıs 2020'de yayınlanması kararlaştırıldı.
Çoğu kadın sanatçılar kendi şarkılarının düetlerinde kendini daha çok ispatlamak için vokal yarışına girerler fakat Gaga ki bence çok iyi düşünülmüş kendi vokalleri yerine Ariana Grande'nin vokallerini daha ağırlıklı vermiş.Şarkının klibi tüm zamanların en çok izlenen 2. kadın düeti büyük ihtimallere göre Hot 100 listesine #1 numaradan giriş yapacak eğer bunu yaparsa #1 debut yapan ilk kadın düeti olacak.10/10


Free Woman:Arka planına bayıldım resmen... Bence radyo hiti olabilecek bir şarkı Gaga eğer bu şarkıyı güzel promo yaparsa şarkı güzel yerlere gelebilir.10/9.8

Fun Tonight:Bence bu şarkı aşırı zorlama hele ki nakarat kısmı güzel olsada bana aşırı zorlama geldi...10/7


Chromatica II:Yine aşırı özenilerek yapılmış bir intro sanki bir film introsu gibi...10/10

911:Chromatica II'den sonra mükemmel bir geçiş yuhh mükemmel bir geçiş.... Stupid Love şarkısından önce bu single seçilmeliydi ki Gaga liste başarısı yapabilirdi. 
Parça Gaga, Michael Tucker, Hugo Leclercq ve Justin Tranter tarafından yazıldı ve BloodPop® ve Madeon tarafından üretildi.Nakaratı her şey'i ile mükemmel bir şarkı umarım harcanmaz ve bir sonra ki bu single seçilir.10/10



Plastic Doll:Bu şarkıda Skrillex'in yaptığı o kadar belli ki ta ki nakaratına kadar bence bu şarkıyı nakaratı bozmuş fakat "Plastic Doll" dediği kısmı beğendim...10/8

Sour Candy With BLACKPINK:Albüm çıkmadan saatler önce promo single olarak bir anda çıktı. Şarkının audio videosu YouTube üzerinde 24 saatte Rain On Me şarkısının videosunu izlenmesini geçmişti.Bir Japon eğlence programında Gaga, kendisi için bir şarkı yazmaları için grubu aradığında çok mutlu olduklarını ve birlikte işbirliği yapmayı "kutladıklarını" belirtti.Gaga, şarkının yayınlanmasını sosyal medya üzerinden duyurdu ve Chromatica albümünün yayınlanmasından bir gün önce piyasaya çıkacağını belirtti. Şarkı herhangi bir duyuru olmadan yayınlandı.
"Sour Candy" yüksek tempoda dans pop,deep house ve elektropop şarkısıdır.Şarkının sözlerinde Gaga ve Blackpink, "flört halindeki sözlerini" söyler ve bir ilişkiyi ekşi şekere benzetme metaforunu kullanır. Sözlerde, potansiyel bir sevgili adayını kabul etme ve kendisini değiştirmeme teması işlenir. 90'ların house tarzı müziği[11] ile birlikte Gaga, "konuşma rap tarzı" ile şarkıyı söylerkenK-pop grup üyeleri de şarkıya "sıkı, neredeyse mekanik melodi" şarkı söyleme tarzı ile eşlik eder.

Entertainment Weekly yazarı Joey Nolfi, şarkı için "destansı bir işbirliği" yorumunu yaptı ve ekledi: "ağız sulandırıcı bir hizmet." Consequence of Sound yazarı Michael Roffman, "Oscar ödüllü şarkıcıdan bir başka bomba daha, Chromatica'nın bu pandemide ayağınıza partiyi getirdiğini kanıtlıyor," yazdı.Rolling Stone dergisi, şarkıyı "tatlı bir kulüp şarkısı" olarak tanımladı. Chuck Arnold, New York Post eleştirisinde "Şarkının sözleri yumuşak olabilir, ancak vuruşlar bomba gibi. Disko topu havası olan bu şark için hayranlar Gaga'nın 2008 The Fame ve 2011 Born This Way albümünü özleyebilirler," dedi. Variety'den Jem Aswad, "İki sanatçının da stillerini parlatan bir işbirliği," yorumunu yaptı. New York dergisinden Zoe Haylock, "Şarkı sözleri tamamen Instagram gönderilerinin altına yazılabilecek açıklamalar gibi olabilir, bu da iyi bir pop şarkısı olduğunun işareti," yazdı.HuffPost yazarı Cole Delbyck, "Gaga ve Blackpink'in birbirinden uzak sesleri bir dans pistinde birleşmiş," ve "'Sour Candy' yüksek heyecan dolu bir işbirliği ve hayranlar da senelerdir bunu istiyordu," yazdı.10/10

Enigma:Şarkının vokallerine bayıldım Gaga yine kendisinin çok yönlü bir sanatçı olduğunu bir kez daha kanıtladı... 10/10

Replay:Şarkının başını beğenmesemde Gaga yine yapacağını yapmış yuhhh hele ki nakarat kısmı çoğu disko şarkılarını sollar geçer....Kesinlikle radyo hiti olacağına eminim...10/10

Chromatica III:Diğer introlara göre bu çok sönük kalmış...10/6

Sine From Above With Elton John:Yine ve yine Chromatica III'den sonra muazzam bir geçiş... Albümün en güzel şarkılarından bir tanesi mükemmell hele nakarat kısmı Elton'un bölümleri'de güzel olmuş şarkıya daha farklı bir hava vermiş ve Gaga'nın arka vokallerine bir şey demek istemiyorum muhteşem ötesi....10/10


1000 Doves:Albümün Deluxe sürümü şarkının "Piano Demo" sürümünü de içerir. Parça Gaga, Michael Tucker, Martin Bresso ve Rami Yacoub tarafından yazıldı ve BloodPop® ve Tchami tarafından üretildi. Alt yapısı güzel olsada beklentimin altında kalan bir şarkı...10/7.4

Babylon:Gaga sanki Matrix filminden çıkmış gibi... Arka fon'u beğendim ve nakarata giren kısmıda sevdim arka fonlar vs. Fakat nakarat kısmını pek sevmedim ama çalınan çalgıları sevdim...10/8

Bütün Lady GAGA albümleri arasında;
Artpop>Born This Way=Chromatica>The Fame Monster>Joanne>CTC



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

THE WEEKND - AFTER HOURS

TAYLOR SWIFT - 1989 [DELUXE]

OLIVIA RODRIGO - SOUR