LADY GAGA - THE FAME MONSTER



Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın 2008 çıkışlı ilk stüdyo albümü The Fame'in 18 Kasım 2009'da Streamline Records, KonLive DistributionCherrytree Records ve Interscope Records tarafından yeniden yayımlanan sürümü. İlk olarak, albümde yer alan şarkıların, Gaga'nın The Fame için hazırlanan deluxe versiyonda ek olarak yer alması düşünüldü. Ancak Gaga, yeni bir sürüm yayımlamanın pahalı olması ve şarkıların ilk albümden farklı bir konsepti işlemesi nedenlerinden ötürü, yeni şarkıları başlı başına farklı bir çalışma olarak yayımlamaya karar verdi. Albümün 15 Aralık 2009'da yayımlanan Super Deluxe sürümünde, The Fame albümünün tamamına ve Gaga'nın bir tutam saçına yer verildi.
Müzikal anlamda The Fame Monster, 1970 ve 1980'lerdeki diskoglam rock ve synthpop müzik türlerinin yanı sıra endüstriyel ve gotik müzik türlerini barındırdı. Ayrıca birçok pop albümünün etkisi altında kaldı. Albüm, moda defile ve pistlerinden esinlendi. Gaga'ya göre ise albüm, aşk, seks, alkol ve daha fazlasını içeren şöhretin karanlık tarafı ile ilgilidir. Sözler, canavar metaforları taşır. Hedi Slimane tarafından tasarlanan albüm kapağında Gaga, gotik bir temanın işlendiğini belirtti. Kapak, plak şirketi tarafından kabul edilmedi ancak Gaga şirketi ikna etti. The Fame Monster, müzik eleştirmenlerinden genel anlamda olumlu eleştiriler topladı. Bazı ülkelerde The Fame albümüyle beraber listelerde yer aldı; Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Birleşik Krallık, Finlandiya, İrlanda, İsviçre, Polonya ve Yeni Zelanda dâhil olmak üzere birçok ülkede üst sıralara kadar ilerledi. Amerika Birleşik Devletleri'nde Billboard 200 listesinde beş numaraya kadar çıktı, Dans/Elektronik Albümler listesinde zirveye yerleşti.

Arka plan ve gelişim

Bir kulaklık yapımı için Dr. Dre ile iş birliği yapan Gaga, bu iş birliğinin başlarında yeni bir albüm yayımlamayı düşündüğünü ifade etti ve şunları söyledi: "Bence yeniden yayımlanan albümler haksızlıktan ibarettir, [...] bu, sanatçıların gizli şarkılarının, daha önceden bitmiş bir çalışmayla beraber satılarak, önceki çalışmayı dolaşımda tutmak amacı güdülmesi sonucunda ortaya çıkar. Aslen [benim müzik şirketim] benden üç yeni şarkı koymam istenmişti. Ama şimdi daha iyi ve tamamen yeni bir albüm, yani şarkılara değdi."[2] The Fame Monster başlığına ilişkin olarak Gaga, Monster Cable Products ile albümün adı arasındaki benzerliğin bir rastlantı olduğunu belirtti. Şarkıcı, "Monster" şarkısını Mart ayında, yani Dr. Dre ve bu şirketin başkanı olan Noel Lee ile iş birliği için görüşmesinden çok önce yazdığını söyledi.[2] Ayrıca canavarlı filmlerden hoşlandığını ekleyerek "Bir ünlünün yok oluşuna ve toplumda şöhretin bir canavar olması gibi konularla fazla ilgiliyim! Yeni albümüm bu konuda. Yani konsept cuk oturmuş durumda." şeklinde konuştu.[2][3] Gaga, The Fame Monster'da 2008-09 döneminde tecrübe ettiği şöhretin kötü yanlarını vurguladı. Bunu şöyle açıkladı:
"The Fame Monster'ı yazarken, The Fame içinde belirtmediğim her şeye yer vermeye çalıştım. İki yıl boyunca dünyayı gezerken, birkaç canavarla karşılaştım. Bunları albümdeki her şarkıda farklı olarak belirtmek istedim. 'Seks Canavarı Korkum', 'Alkol Canavarı Korkum', 'Aşk Canavarı Korkum', 'Ölüm Canavarı Korkum', 'Yalnızlık Canavarı Korkum', vb... Doğu Avrupa'da çok geceler geçirdim. Bu albüm de endüstriyel/gotik bir tarza sahip, 90'ların dans şarkılarından ve 80'lerin melankolik söz yazım dehasından izler taşıyan bir pop deneyimi. Bu şarkılardan bazılarını yumuşak moda defileleri izlerken yazdım. O yüzden şarkı sözlerinin onları hedef aldığını belirtebilirim."
Gaga, albümdeki şarkıların para ve şöhretten ziyade, bunla alakalı her şeyin arasında var olan ilişkileri işlemekte olduğunu ve albümü tamamen hayranlarına adadığını belirtti.[4] The Fame ile The Fame Monster arasındaki ruh hâllerini, birbirlerinin karşıtı olarak tanımladı ve bunları sırasıyla Yin ve yang ile karşılaştırdı. Albümü geliştirirken kendiyle bir ikilem içinde kaldığını MTV'ye verdiği bir demeçte şu şekilde açıkladı: "Gelecek için hazırım, ama geçmişin yasını tutuyorum. [...] Bu geçiş dönemlerinde yaşanan gerçek bir durum—bazı şeylerin gitmesine izin verirsiniz. Bunlara ölüm gibi üzülürsünüz ve yolunuza devam edersiniz. İşte albüm bu tarz bir şey."[5] Kuzey Amerika'da The Fame Monster albümü, sekiz şarkılık haliyle 23 Kasım 2009'da satışa sunuldu. Gaga, bu albümün deluxe sürümünde, ilk albümü The Fame'in şarkılarının tamamına da yer verdi.[4] İlk başta yalnızca bir deluxe sürümün yayımlanması planlandı ancak Gaga, bunun satış maliyetinin yüksek olacağı düşüncesiyle yeni bir disk daha hazırladı.

The Fame Monster sayesinde Gaga, 2010'daki 21. GLAAD Medya Ödülleri'nde "En Göze Çarpan Sanatçı" ödülünün sahibi oldu.[31] Albüm ve içindeki şarkılar 53. Grammy Ödülleri'nde altı ödül için aday gösterildi. EP, Yılın Albümü ile En İyi Pop Vokal Albüm kategorilerinde adaylık aldı; En İyi Pop Vokal Albüm ödülünü kazandı.[32][33] "Bad Romance", En İyi Kadın Pop Vokal Performansı ve En İyi Kısa Video Klip ödüllerini kazandı. "Telephone" En İyi Pop Vokal İş Birliği kategorisinde, "Dance in the Dark" En İyi Dans Kaydı kategorisinde aday gösterildi ancak ödülleri alamadı.


Bad Romance:Yapımı RedOne tarafından üstlenilen şarkı, Gaga'nın 2008 ile 2009 yılları arasındaki turne döneminde hissettiği paranoyadan esinlenilerek yazıldı. Şarkının demo sürümü internete sızdıktan sonra, Gaga şarkıyı 6 Ekim 2009'da Paris Moda Haftası kapsamında düzenlenen Alexander McQueen'in İlkbahar/Yaz 2010 defilesinde seslendirildi. Kısa süre sonra da tekli kapağı sızdı. "Bad Romance", konuşmalı bir geçiş bölümü ve birinin en yakın arkadaşına duyulan aşka değinen bir nakarat barındırır. Gaga'nın turnedeyken yazdığı şarkıda yoğun olarak Alman tekno-house müziğinden esintiler bulunmaktadır.

Arka plan


Lady Gaga ve Nadir "RedOne" Khayat tarafından yazılan "Bad Romance"in prodüktörlüğü Khayat tarafından yapıldı. Şarkı, Lon Angeles'taki Record Plant Studios'ta ve Amesterdam'daki FC Walvisch Recording Media Studios'ta kaydedildi.[1] Gaga'nın ilk albümü The Fame'i (2008) takip eden The Fame Monster (2009) EP'sinin çıkış single'ı olarak yayımlandı.[4] Resmî olarak yayımlanmadan önce demo sürümü internete sızdı. Bunun üzerine Gaga, Twitter hesabı üzerinden "Şu sızan sıradaki single'ım kulaklarımı kanatıyor. Gerçek sürümü duyana kadar bekleyin." şeklinde bir yorum yaptı.[5] 3 Ekim 2009'da Gaga, Saturday Night Live programına katıldı, "Poker Face" ve "LoveGame" şarkılarıyla beraber "Bad Romance"i de seslendirdi.[6][7] "Bad Romance"in son sürümünü ise 6 Ekim 2009'da moda tasarımcısı Alexander McQueen'in 2010 Paris Moda Haftası defilesinin finalinde söyledi,[8] ardından EP'de yer alacak sürümünü 19 Ekim 2009'da yayımladı.[9] Gaga, "Bad Romance"i 2009'daki turne dönemi sırasında yazdığını belirtti. Şarkının kompozisyonu, Gaga'nın turne sırasında yüzleştiği "canavar"lar—paranoya metaforları—hakkındadır. Bunlardan "aşk canavarı", "Bad Romance"in altında yatan canavardır.[10] Gaga, ilişkileri sırasında genellikle yalnız hissettiğini açıkladı ve erkekler tarafından cezbedilmiş olduğu, romantizmin kimlerle olursa olsun hiçbir zaman dışarı çıkmadığı sonucuna vardı.[11] Bu nedenle "Bad Romance", erkeklerle olan bu yalnız ilişkilerini ve kötü seçimlerini araştırdı.[11]
Gaga, "Bad Romance"i Norveç'te turne otobüsündeyken yazdı. Grazia dergisine verdiği bir röportajda, şarkının yazım süreci ve altındaki ilhamı, "Önce Rusya'da, sonra Almanya'daydım, Doğu Avrupa'da çok fazla zaman geçirdim. Orada bu harika Alman house-tekno müziğinden bolca var. Böylelikle deneysel bir pop kaydı yapmak istedim. Seksenleri bir nebze terk etmek istedim ve nakarata doksanlar havası verdim. Şarkının söz yazımı sırasında şarkıya bir miktar viski karıştı. Şarkı, en yakın arkadaşa aşık olmak hakkında." sözleriyle açıkladı.[12] "Bad Romance"in single kapağı 15 Ekim 2009'da yayımlandı. Kapakta Gaga, kırmızı bir elbise içinde başına aşağı doğru eğmiş şekilde, etrafı kırmızı kumaşlarla kaplı olarak görüldü.[13] About.com sitesinden Bill Lamb, kapağı överek "Gaga, bu yaratıcı imajla, müziğine ve sahne sunumuna bir katkıda daha bulunuyor." yorumunu yaptı.

Video klibi


Videonun ana teması, Gaga'yı uyuşturucu kullanıp Rus Mafyası'na satan süpermodeller üzerinde şekillenir. Mekân, floresan beyaz bir hamamdır.[68][74] Video, Gaga'nın beyaz bir tahtta, altından yapılma kıyafetleri ve jiletli gözlükleriyle oturduğu sahneyle başlar. Gaga burada insanlarla ve bir çift Dalmaçyalı köpekle çevrilidir. Daha sonra elindeki elektronik cihazdan elini çeken Gaga, bu hamlesiyle şarkıyı başlatır. Bu sırada ışıklandırma görüntüleri yatay bir düzlemde takip edilir. Bu sıralarda "Bath Haus of GaGa" yazısı görüntülenir. Beyaz ve metalik görünümlü tabutlardan, gözleri kapalı parlak beyaz kıyafetli kadınlar çıkar. En ortada, üzerinde "Mons†er" yazılı tabuttan da Gaga çıkar ve bu grup dans etmeye başlar. Bu süreçte, aralıklarla siyah kıyafet, şapka ve güneş gözlükleriyle aynaya bakarak şarkı söyleyen Gaga da gösterilir.
Şarkının nakaratı başladığında, iki kadın Gaga'yı küvetten çıkararak onun üstünü yırtıp ona zorla bir şişe vodka içirirler. İkinci geçiş bölümü başladığında Gaga, elmas işlemeli kıyafeti ve tacıyla, satılacağı erkeklerin önünde kışkırtıcı biçimde dans eder. Ayrıca Gaga, Slovenyalı model Jurij Bradač'ın oynadığı müşteri adamın bacağına oturur.[75] Bundan sonra bu müşteri, en yüksek teklifi vererek Gaga'yı satın alır. Nakaratın üçüncü kez başladığı süreçte, Gaga yapma bir kutup ayısı ceketi giyerek, yatakta oturup soyunan adama doğru yürürken görünür. Bu sırada kırmızı kıyafetli ve daha farklı makyajlı Gaga ve arkasındaki kadınların dans ettiği sahneler görüntülenir. Videonun sonunda, Gaga, bir iskeletin yanında sigara içerken görüntülenir. Yatağın üzerindeki her şey yanmış ve küllerle kaplanmıştır. Gaga'nınsa, göğsündeki parlak ışık saçan piroteknik sütyeni görünür.10/10

Alejandro:Şarkı, orta tempolu Europop tarzında bestelendi ve RedOne ile birlikte sözleri yazıldı ve yapımı gerçekleştirildi. Şarkıcının "Fear of Sex Monster"ından esinlenildi. Eleştirmenler, şarkının ağırlıklı olarak ABBA ile Ace of Base'den etkilendiğini belirttiler ve şarkı hakkında olumlu eleştiriler yaptılar.

"Alejandro", resmî olarak yayınlanmadan önce UK Singles Chart'ta yer aldı ve albümün dijital satışıyla Hungarian Singles Chart'ta en iyi beş içinde yer aldı. Ayrıca Avusturya'da, Kanada'da, Yeni Zelanda'da, İsveç'te ve single'ın Bilboard Hot 100 listesinin en iyi 10'u içinde yer aldığı Amerika Birleşik Devletleri'nde yayınlanan listelerde yer aldı ve ayrıca Finlandiya, Polonya, Rusya, Bulgaristan ve Romanya'daki listelerde zirveye yükseldi. Gaga, The Monster Ball Tour'un her iki ayağında şarkıyı dansçılarıyla birlikte cinsel kinayeli bir sahne ile sahneledi. Parça, ayrıca 5 Mayıs 2010 tarihinde yayınlanan American Idol'ın dokuzuncu sezonunda da sahnelendi.

Arka plan

Esasen, önceki single çalışması "Telephone"u, "Dance in the Dark"ın takip etmesi, Gaga'nın kayıt şirketinin tercihi olarak planlandı. Şarkıcının kendi seçimi olan "Alejandro", başlangıçta zayıf radyo yorumları aldı, böylece bir single olarak yayınlanmasının uygun olmadığı anlaşıldı. Gaga ile kayıt şirketi arasında çıkan tartışma sonucu "Alejandro", single olarak yayınlanmak üzere seçildi. Gaga'nın Twitter'daki hesabında, şarkıcı seçimini şöyle açıkladı: "Alejandro, radyoda. Kahrolası, kulağa hoş geliyor, onu küçük canavalara yaptık." Single, resmî olarak Birleşik Devletler'de 20 Nisan 2010 tarihinde radyolara gönderildi. Fuse TV ile yaptığı bir röportajında Gaga, "Alejandro"nun arkasındaki esin kaynağının "Fear of Sex Monster"ının olduğunu açıkladı.

Video klip

Steven Klein tarafından çekilen video klip, 8 Haziran 2010 tarihinde yayınlandı. Klip, Gaga'nın eşcinsel arkadaşlarına duyduğu aşktan ve eşcinsel aşkına duyduğu hayranlıktan—"birlikte olmak isteklerindeki cesaret ve yiğitliğe duyguğu gıpta"dan— esinlenildi. Klipte, şarkı eşliğinde dans eden bir grup asker, Gaga'ya eşlik etmekte. Tespih yutan bir rahibe, silah tutan çıplağa yakın erkekler gibi sahneler, klipte yer almakta. Eleştirmenler klibin düşüncesini ve karanlık yapısını överken Catholic League, Gaga'yı dine hakaret etmekle eleştirdi.Klein, bu görüşü reddetti ve söz konusu sahnenin (tespih boncuğu yutma) Gaga'nın "kutsalı hissetmesindeki arzusu" olduğunu iddia etti; klip, fikir ve koyu doğasıyla eleştirmenler tarafından olumlu eleştiriler aldı.10/10


Monster:"Monster"ın yazımında Lady GagaRedOne ve Space Cowboy görev alırken, yapımını RedOne üstlendi.Şarkı, Los Angeles'taki Record Plant Studios'ta kaydedildi.MTV News ile yaptığı bir röportajda Gaga, "Monster"ın kendisinin seks ve ilişki korkusunu anlattığını ve şarkının adının esasında "büyük penisli bir erkek" anlamına geldiğini söyledi. Sözlerine "Bu bağlanma korkusu ve sizin için kötü olan bir şeyi sevme korkusu... Eğer sözleri dinlerseniz, sürekli kötü çocuğa aşık olmak ve daha fazlasını istemek gibi." diyerek devam etti. Gaga ayrıca "Canavara aşık olmaya devam ediyorum... Fakat gerçekten ihtiyacım olan güvenlik ve emniyet ve kadınlık, dişiliğimin sorumluluğu. Ve şarkı bunun hakkında." ifadelerini kullanarak "Monster"daki korkunun kendisinin düzenli bir ilişkiye olan gereksiniminden çıktığını belirtti.
Gaga'nın "Don't call me Gaga" demesiyle başlayan "Monster",kesik kesik synthler ve PopMatters'tan Evan Sawdey'in belirttiğine göre eğlenceli bir ortam yaratan 1980'lerin vurmalı çalgılarını barındırıyor.Yoğun bassline ve azalan klavye sesleri ile "ağır" nakaratları kullanan "Monster"da Timbaland'ın sesine benzeyen bir erkek sesi Gaga'nın "cehennem gibi ateşli" oluşundan bahsediyor.Sony/ATV Music Publishing tarafından Musicnotes.com'da yayımlanan nota kağıdına göre "Monster" üç dörtlük ölçü işaretiyle yazılırken, C majör ile bestelenmiştir.Dakikada 168 tempo bulunan şarkıda Gaga'nın sesi tonal olarak Mi3 ile Si4 aralığındadır. "Monster" Fa majör–Sol majör–La minör–Mi minör akor dizisini takip etmiştir.Şarkı sözü olarak "Monster"da birinin kalbinin yenmesi hakkında olan zombi benzeri metaforlar bulunmaktadır.Şarkıda ayrıca Gaga'nın çıkış single'ı "Just Dance"e "I wanna ‘Just Dance’/ But he took me home instead" sözüyle gönderme yapılmıştır.MusicOMH'ten Michael Hubbard şarkının son bölümündeki "He tore my clothes right off/ He ate my heart and then he ate my brain." sözlerini "ürkütücü" bulduğunu belirtti.10/10

Speechless:Gaga, Kasım 2009 tarihli bir röportajında babası Joseph Germanotta'nın yaklaşık on beş yıldır kalp rahatsızlığı olduğunu belirtti. "Babamın aort kapağı sorunluydu ve uzun zamandır bedeni her kalp çarpışında pompalanması gereken kanın sadece üçte birini pompalıyordu." dedi ve sözlerine devam etti:
"Annem beni aradı ve çok bunalımdaydım. Turnede olduğum için ayrılamıyordum, ben de stüdyoya girdim ve yaptığımız telefon görüşmeleri hakkında olan 'Speechless'ı yazdım. Babam birkaç içki içtikten sonra beni arardı ve ben ne diyeceğimi bilemezdim. Suskundum, onu kaybetmekten ve orada olamamaktan korkuyordum."
Şarkının yazılış amacı Germanotta'yı sağlığı için gerekli olan açık kalp ameliyatını olmaya ikna etmekti. Ekim 2009'da Gaga, Germanotta'nın ameliyat olduğunu doğruladı. Resmî Twitter hesabından "Babacığım bugün açık kalp ameliyatı oldu. Uzun saatlerden ve dökülen gözyaşlarından sonra onun ve benim kırık kalplerimizi iyileştirdiler." açıklamasını yaptı.Şarkının genç hayranlarına ailelerinin değerini bilmeleri için ilham vermesini umduğunu belirtti. "Çok sayıda güzel, genç, sıkıntılı hayranım var; fakat onlara sadece bir çift ebeveynleri olduğunu hatırlarmak istiyorum." dedi.10/7


Dance In The Dark:Albümün konseptine uyan bir şarkı olmasına rağmen aşırı disko'ya kaçmış ve şarkıda süreki giren tiz seslerinin hiç beğenmedim.10/5

Telephone With Beyonce:Gaga, Rodney Jerkins, LaShawn Daniels, Lazonate Franklin ve Beyoncé tarafından yazıldı. Gaga'nın boğulma fobisinden ilham alınarak yazıldı, şarkı sözlerini sevgilisinin sürekli telefonunu araması durumunda cevap vermek yerine dans etmesi metaforunu, telefon çaldıkça korkusunun geri gelmesini ve işe yaramadığını bu yüzden de açmadığını anlattığını açıkladı. Şarkı aslında Britney Spears için yazıldı ve o da demosunu kaydetti. Müzikal olarak "Telephone" geniş köprüler, rap kısımları ve telefon operatörünün aranılan numaraya ulaşamamasını belirttiği ses örneğini içerir. Beyoncé şarkının ortasında rap kısmını söyler ve o esnada altyapı davullar ile hızlanır.
Şarkı müzik eleştirmenlerinden olumlu notlar aldı ve The Fame Monster albümündeki şarkıların "Telephone"'dan ayrılmasının sıra dışı altyapısı olduğu yorumunu düştüler. 2011 yılında En İyi Pop Vokal İş Birliği Grammy Ödülü dalında Grammy adayı oldu. "Telephone", albümün yayımlanmasından itibaren Birleşik Devletler, Avustralya, Kanada, Hollanda, Yeni Zelanda, İsveç ve Macaristan'da listelere girdi. Avrupa'daki müzik listelerinde başarılı oldu ve Belçika, Danimarka, Macaristan, İrlanda, Hollanda, Norveç ve Birleşik Krallık'ta zirveye yükseldi. Uluslararası Fonogram Endüstrisi Federasyonu'na göre 2010'da 7.4 milyon dijital kopya satarak Gaga'nın en çok satan single'larından biri oldu.[2]
Video klibi, 2009 şarkısı "Paparazzi" adlı şarkısının video klibinin devamı niteliğinde kısa film olarak çekildi. Hikâyede Gaga hapisten Beyoncé tarafından çıkarılınca birlikte restorana yemek yemeye gidiyorlar ve tüm müşterileri zehirliyorlar. Ardından kaçıyorlar ve polis siren sesleri eşliğinde klip sona eriyor. Ayrıca video klip, Quentin Tarantino'nun Pulp Fiction (1994) ve Kill Bill: Volume 1 (2003) adlı filmlerine de referans veriyor. Video klip olumlu eleştiriler aldı ve 2010 MTV Video Müzik Ödülleri'nde Yılın Video Klibi de dahil üç dala aday oldu. Alexander McQueen anısına Gaga, 2010 BRIT Ödülleri'nde "Telephone" ve "Dance in the Dark" adlı şarkılarını remiks yaptı. Şarkı ayrıca 2010'daki The Monster Ball Tour'un, 2012'deki Born This Way Ball'un ve 2014'teki ArtRave: The Artpop Ball'un repertuvarlarına da eklendi.

Video klibi


Arka plan ve geliştirme

Şarkının video klibi 28 Ocak 2010'da Jonas Åkerlund yönetmenliğinde çekildi.New York dergisi video konseptinin Beyoncé'nin Gaga'yı hapisten kurtarması olduğunu yazdı. Setten yayımlanan fotoğraflarda Gaga ve Beyoncé "Pussy Wagon" adlı bir araba içinde olduğu görülüyordu. Araba adı Quentin Tarantino'nun 2003 yapımı Kill Bill: Vol. 1 filmindeki Uma Thurman'ın oynadığı karakterin arabasının adıyla aynı olduğu konuşuldu.Videonun diğer sahnelerinde bir yemekte şarkıcı Tyrese Gibson'ın da olduğu fotoğraf ve hapishanedeki mahkûmların banyosundan görseller yayımlandı. Gaga ve Beyoncé, tasarımcılar Frank Fernández ve Oscar Olima'nın "berbat edilmiş kot parçalarını" giydiler.E! Online ile yaptığı bir röportajda Gaga videonun altında yatan anlamı açıkladı.
"Paparazzi"'deki gibi bir kalite vardı ve saf pop müzik kalitesini aynı kültürle devam ettirmek istedim ... Bu klibe de aynı şeyi yapmak istedim ... Kesinlikle bu klipte Tarantino esintileri var ... Onun yönetmenliği bunu geliştirdi ve beni "Pussy Wagon"a yönlendirdi. Bir gün Los Angeles'ta yemekteydik ve ona videomun konusunu kısaca geçince bayıldı ve "Pussy Wagon"u kullanmalısın," dedi.
5 Şubat 2010'da Gaga, KIIS-FM'de Ryan Seacrest ile röportaj yaptı. Video için "En sevdiğim şey gerçek bir pop anıydı ve gençken pop müziğinde böyle dev bir şey gerçekleşeceğini biliyordum, bunu yapan da ben olayım istedim," dedi.Gaga ayrıca "Amerika, bilgi istilasın altında kalan genç insanlarla dolu ve teknoloji ve bilgiyle ülkenin bir tür tefsiri olmayı istedik," dedi.
Rock grubu Semi Precious Weapons, MTV News'e video klipte cameo görünümü olduklarını doğruladı.15 Şubat 2010'da Gaga sitesine üç ayrı görüntü yükledi. Resimlerin ilkinde Gaga mutfakta plastik bir şef şapkası ve saçıyla kafasında telefon tutuyordu, ikincisinde dansçılarıyla dans ediyordu ve bikinisinde ve bandanasında Amerikan bayrağı vardı, üçüncüsünde ise siyah-beyaz resimde birçok üçgen ve telefondan oluşan şapka takıyordu.[61] Video klip Şubat 2010'da yayımlanacaktı fakat Mart 2010'a ertelendi.9 Mart 2010'da klipten daha fazla resim yayımlandı. Klip, E! News ve Vevo üzerinden 11 Mart 2010'da yayımlandı.10/10


So Happy I Could Die:Keşke albümün son single seçilseymiş aşırı iyi bu şarkı....10/10

Teeth:Albümün temasına hiç uymamuş bence country havası var şarkıda.10/5


Just Dance With Colby O'Donis:8 Nisan 2008'de The Fame albümünün ilk single'ı olarak yayımlandı. RedOne'ın prodüktörlüğünü üstlendiği şarkının yazılıp bestelenmesi Lady Gaga, RedOne ve Akon tarafından gerçekleştirildi. Şarkıda Colby O'Donis vokallerine de yer verildi. Şarkı, 2009 Grammy Ödülleri'nde "En İyi Dans Kaydı" ödülüne aday gösterildi.

"Just Dance", Amerika Birleşik DevletleriAvustralyaBirleşik Krallıkİrlanda ve Kanada listelerinde zirveye otururken, birçok ülkenin listesinde de ilk ona girmeyi başardı. "Just Dance", Amerikan Billboard Hot 100 listesi içinde hemen hemen beş ay yer aldıktan sonra, Ocak 2009'da listenin zirvesine ulaştı. Şarkı, bir haftada 419.000 kez indirilerek Flo Rida'nın bir hafta içinde 630.000 kez indirilen "Right Round" ve 467.000 kez indirilen "Low" parçalarından sonra, bir haftada en çok kez indirilen üçüncü şarkı olma unvanını kazandı.

"Just Dance", Gaga ve Akon tarafından da yazar ve RedOne tarafından yazılmıştır. Heat ile yaptığı röportajda Gaga, şarkıyı yazma ilhamını açıkladı. "Çok takıldım. Şarkıyı [yapımcı] RedOne ile yaklaşık 10 dakika içinde yazdım. Ve bu benim ilk kez bir Hollywood stüdyosundaydı. Çok bozulmamış, dev hoparlörler ile büyük, büyük bir oda." Gaga 2008 yılında "Just Dance" yazdı ve ona göre "sıkı çalışma ve bir sürü insan ilk başta buna inanmıyordu".Daha sonra Gaga, şarkıya şöyle dedi:
"Bu kayıt hayatımı kurtardı. New York'ta çok karanlık bir yerdeydim. Her zaman bir bardaydım. Müziğimi yapmak için Los Angeles'a bir uçağa bindim ve şarkıyı yazmak için tek bir atış yaptım hayatımı değiştirdim ve yaptım. Asla geri dönmedim. Erkek arkadaşımın, evimin arkasını bıraktım. Hala geri dönmedim. Annem içeri girdi ve benim için temizledi. " Contactmusic.com ile yaptığı bir röportajda Gaga, "Just Dance" ın mutlu bir kayıt olduğunu ve iş ve evlerini kaybetmek gibi zorlu zamanlardan geçen insanlar tarafından takdir edileceğini açıkladı.Gaga ayrıca Artistdirect ile "Just Dance" ile güzel bir kayıt yazmak istediğini açıkladı. "Just Dance" in popüler hale gelmesinin sebebi sorulduğunda Gaga, "Herkes ruhumuzdaki ve yüreğimizdeki neşeyle gerçekten konuşan ve iyi vakit geçiren bir şarkı arıyor. Gerçekten iyi hissettiriyor ve onu dinlediğinizde, kendinizi iyi hissetmenizi sağlıyor. Bu kadar basit. Kalbe gelince roket bilimi olduğunu sanmıyorum. . " Mart 2010'da şarkı, müzik tabanlı video oyunu serisi Rock Band için" Poker Face "," Monster "ve" Bad Romance "ile birlikte" Lady Gaga Pack 01 "in parçası olarak indirilebilir içerik olarak yayınlandı.10/10

LoveGame: Electropop tarzındaki şarkının yapımcılığını RedOne üstlendi. Kuzey Amerika ve Avrupa'da albümün üçüncü; Avustralya, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık ve İsveç'te dördüncü teklisi olarak yayımlandı.
Şarkı, ritmik yapısı ve "I wanna take a ride on your disco stick" şeklindeki hook'u sayesinde eleştirmenlerce olumlu eleştiriler topladı. Gaga daha sonraları 'disco stick' (Türkçe: disko çubuğu) ifadesinin penis olduğunu ve şarkının da bir gece kulübünde karşılaştığı yabancıya karşı duyduğu cinsel istek üzerine geliştiğini belirtti. Müzikal açıdan şarkı New York diskolarından bir tema taşır. Albümün de ana teması olan aşk, şöhret ve cinsellik; bu şarkıda da ağır olarak yer almaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Kanada ve bazı Avrupa ülkelerinde ilk ona yükselen şarkı, bunun yanında Gaga'nın Billboard Pop Songs listesinde bir numaraya yükselen üçüncü şarkısıdır.
Şarkının müzik videosu, New York metrosu teması taşıdığı gibi Gaga, videoda bu metroda ve bir otoparkta dans ederken görülmektedir. Gaga'nın New York'a adadığı videoda Michael Jackson'ın "Bad" şarkısının yine metroda istasyonunda geçen videosundan imgeler yoğun olarak bulunur.[1] Klip, barındırdığı yoğun cinsel içeriği nedeniyle Avustralya'da gösterilmedi. Birçok konser ve programda seslendirilen "LoveGame", sanatçının The Fame Ball ve Monster Ball turlarında yer aldı. Bu gösterilerde Gaga, şarkıyı söylerken kendi tasarladığı disko çubuğuyla koreografilerini sergiledi.

Yazım ve ilham


Söz yazımı Lady Gaga ve RedOne tarafından üstlenilen "LoveGame"in yapımcılığını yine RedOne yaptı. Rolling Stone dergisine verdiği bir demeçte Gaga, şarkı hakkındaki ilham konusunda şunları söyledi:
"Bu benim yine anlamlı penis eğretilemelerimden biri. Bir gece kulübüydü, oradaki birine cinsel istek duydum ve ona "disko çubuğuna binmek istiyorum" dedim. Ertesi gün stüdyoya gittim ve şarkının sözlerini dört dakika içinde bitirdim. Şarkıyı daha sonraları bir konserde ne zaman seslendirsem kendi yaptığım ışıklı uzun çubuğu yanımda taşırım.[2]
Şarkının videosunun Avustralya'daki Network Ten'de engellenmesinin ardından bu ülkede yayınlanan Rove adlı programa katılan Gaga, şarkının sözleri ve "disko çubuğu" benzetmesi için pişman olmadığını belirtti. Konu hakkında şu yorumu yaptı:
"Bence disko çubuğu benzetmesi hiç de kapalı bir anlam taşımıyor. Her şey gayet açık. Eğer bir şey olduysa, o da benim insanları üzerimde ağırlıkla sulu bir şekilde düşünmelerini sağlamış olmamdır. Günümüzde birçok genç kesime odaklı pop şarkısında, benim yaptığımdan daha sulu şeyler yapılıyor: 'beni yere yatır, beni soy, ver bana bebeğim, hadi dans edelim'. Tüm bunlar gereğinden fazla kışkırtıcı, ancak bunu insanların ilgisini çekmek için yapmak gerek. [...] Çünkü bu görsellikle, hareketlerle, ifade özgürlüğüyle desteklenen müzik. Eğer 'la di da' şeklinde şarkılar yapıp insanların buna eşlik etmelerini beklersem bu çok sıkıcı olur."
10/8.7


Paparazzi:The Fame'den yayımlanan son tekli çalışmasıdır. Söz yazımı Rob Fusari ve Gaga tarafından üstlenilen şarkı, Birleşik Krallık, İrlanda ve İtalya'da albümün üçüncü, Kanada ve ABD'de dördüncü, Avustralya, Yeni Zelanda ve Fransa'da beşinci teklisi olarak yayımlandı. Birleşik Krallık'ta 6 Temmuz 2009'da yayımlandıktan dört gün sonra Avustralya'da satışa sunuldu. Birleşik Krallık'ta başta üçüncü tekli olarak "LoveGame" önerilmekteydi. Ancak şarkıdaki tartışmalı konsept ve sözler yüzünden bunun yerine "Paparazzi" yayımlandı.[1] Şarkı, Gaga'nın şöhret arayışını portreler. Yüksek tempo bir dans şarkısı olan eserde, bir ünlüyü izleyerek ilgi ve şöhret arayan bir sapık anlatılır.
"Paparazzi", eleştirmenlerce eğlenceli ve kulüp dostu doğası nedeniyle övüldü. Kısa film formatında çekilen videoda Gaga, fotoğrafçılarca takip edilen yeni-yetme bir şarkıcı olarak görülür. Videonun başında erkek arkadaşı tarafından sakat bırakılan Gaga, kurtulur, geri döner ve erkek arkadaşından intikam alır. Şarkı, Avustralya, Kanada, İrlanda ve Birleşik Krallık'ta ilk ona girerken; Almanya ve Çek Cumhuriyeti listelerinin zirvesine yükselmeyi başardı. Şarkı ayrıca, Amerikan müzik listesinde de altıncı sırada yer aldı.

Müzik videosu


Genel

Şarkının yönetmenliği, daha önce The Smashing PumpkinsMadonnaMobyRammstein ve U2 gibi isimlerle çalışmış olan İsveçli yönetmen Jonas Åkerlund tarafından üstlenildi. Yönetmenin eşi Bea Åkerlund da, videoda Gaga'nın stilisti olarak çağrıldı.[38] Gaga, video tamamlandığında MTV'ye şunları söyledi: "[..] 'Paparazzi' için hazırladığım videonun meydana çıkış şeklini sevdim. Kısa film tarzında bir video."[39] 26 Mayıs 2009'da The Canadian Press ile yaptığı röportajda Gaga, klibi "bir araya getirdiği en harika ve yaratıcı iş" olarak nitelendirdi.Gaga, videonun arkasındaki fikir ve mesajları şöyle açıkladı:
"Bunun şöhret-fahişeliği, ölüm, şöhretin yok oluşu ve bunun gençliğe etkisi hakkında gerçek, hakiki, güçlü bir iş olduğunu düşünüyorum. Video, insanların üne ulaşmak için takındığı abartılı durumlara değiniyor. Özellikle pornografi ve cinayet gibi. Videoda birçok farklı ana tema var.[40]
Videonun Birleşik Krallık ve İrlanda'da Channel 4 aracılığıyla 4 Haziran 2009'da gösterime girmesi beklenmekteydi. Ancak Gaga, 29 Mayıs'ta, Avustralya'da turnedeyken, kendi Twitter adresine "Benim lanet olası videolarımı internete sızdırmayı kesin" şeklinde bir yorum yaparak, kendi öz iradesi dışında videolarının yayınlamasını eleştirdi.10/10

Poker Face:Yazarlığını Lady Gaga ve RedOne; yapımcılığını ise RedOne üstlendi. Lady Gaga'nın The Fame adlı ilk stüdyo albümünden çıkan ikinci teklisidir. 2008 yılında bazı ülkelerde yayımlandı, 2009 yılı başında tüm dünya ülkelerinde satışa sunuldu. "Poker Face", Gaga'nın önceki teklisi "Just Dance" gibi yüksek tempolu bir dans şarkısıdır, ancak daha karanlık bir müzikal tona sahiptir. Şarkı, genel olarak seks ve kumar hakkındadır.
"Poker Face", eleştirmenlerden övgüler topladı. Şarkı dünya çapında büyük başarı yakaladı; Amerika Birleşik DevletleriAvustralyaBirleşik KrallıkKanada ve Yeni Zelanda'nın yanı sıra birçok Avrupa ülkesinin içinde bulunduğu on yedi ülkelerde liste başı oldu. Şarkının video klibinde Gaga, bir köşkte strip poker oynarken ve çeşitli kıyafetlerle şarkıyı seslendirirken görülüyor.
Lady Gaga, şarkıyı American Idol yarışmasının sekizinci sezonunda ve Fame Ball Tour'un ilk konserlerinde seslendirdi.

"Poker Face", ABD Billboard Hot 100 listesine doksan iki numaradan giriş yaptı ve 7 Mart 2009 haftası altı numaraya yükseldi.[1] Sonraki hafta üç numaraya ulaştı ve iki hafta boyunca burada kaldı.4 Nisan 2009'da, radyolardan haftanın en çok istek alan şarkısı oldu[3] ve listenin zirvesine yerleşti. "Poker Face", Gaga'nın Hot 100'de zirveyi gören ikinci şarkısı oldu. Böylece Gaga, en son 1999-2000 yıllarında "Genie In a Bottle" ve "What a Girl Wants" parçalarıyla Christina Aguilera'nın arka arkaya birinci olduğu Hot 100 listesinde, Aguilera'dan beri iki şarkısıyla arka arkaya bir numara olan ilk isim oldu.[5] Pop 100 listesine altmış bir numaradan giriş yapan şarkı; listede bir numara oldu.Şarkı ayrıca, Hot Dance Airplay ve Dance Club Songs listelerinde de zirveye oturdu.[6] Madonna'nın 2006 yılındaki "Sorry" şarkısından beri, ABD'de Hot Dance Singles Sales listesinin de içinde olduğu her üç dans listesinde de birinci olan ilk şarkı oldu. Ayrıca, Hot Latin Tracks listesinde de boy gösterdi ve yirmi dört numaraya yerleşti.
"Poker Face", Avustralya listesine 10 Ekim 2008'de yirmi altı numaradan giriş yaptı ve listedeki yedinci haftasında listenin en tepesine yerleşti. Şarkı, listedeki on birinci haftasında düşüş yaşadı[11], ancak sonraki hafta tekrar zirveye ulaştı. "Poker Face", Avustralya'da 210.000'den fazla kopya sattı ve ARIA tarafından üç kez platin plak ile ödüllendirildi.
Kanada'da, 6 Eylül 2008 tarihinde Kanada Hot 100 listesine kırk bir numaradan giriş yaptı.13 Aralık 2008 haftası listenin bir numarasına ulaştı ve dokuz hafta boyunca zirvede kaldı. "Poker Face", Yeni Zelanda listesine 6 Ekim 2008'de yirmi bir numaradan yeni giriş yaptı.Sonraki haftalarda listenin zirvesine oturan şarkı; zirvedeki yerini on hafta boyunca korumayı başardı."Poker Face", Yeni Zelanda listesindeki yirmi yedinci haftasından sonra, 30.000'i aşkın satış adedine ulaştı ve RIANZ tarafından iki kez platin plak ile ödüllendirildi.10/10


I Like It Rough:2007-2008 yılları arasında The Fame için Lady Gaga ve Martin Kierszenbaum tarafından yazılmış bir şarkı. Şarkı ilk olarak Kanada / Avustralya sürümleri için bonus parça olarak yayınlandı ve daha sonra albümün diğer tüm sürümlerinde standart bir parça haline geldi. Şarkı "Telefon" müzik videosunda kullanıldı, bir çift kalp atışı kulaklıkla çalınabilir.10/8.7

Eh,Eh (Nothing Else I Can Say):. Albümün üçüncü single'ı olarak Avustralya, Yeni Zelanda ve bazı Avrupa ülkelerinde; dördüncü single'ı olarak Fransa'da yayımlandı. Kalipso tarzı orta tempolu bir baladdır, eski sevgiliyle ilişkisi biten ve yeni birini bulan bir kişiyi konu alır. Kendi ülkesinde hiçbir zaman single olarak piyasaya sürülmemesine rağmen "Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)", ABD merkezli eleştirmenlerden genel anlamda olumsuz eleştiri topladı; kimisi şarkıyı "kuru ve cansız" olarak niteledi, kimisi The Fame'in "kötü kız partisi atmosferini" durdurmakla suçladı.

"Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)" albümünün önceki single'ları ile eşdeğer bir popülerliğe ulaşamadı, Avustralya Single Listesi'nde on beşinci sıraya kadar, Yeni Zelanda Single Listesi'nde dokuzuncu sıraya kadar yükselebildi. İsveç'te ise başarı yakalayarak Sverigetopplistan listesinde ikinci sıraya kadar ilerledi. Şarkının video klibinde Gaga, 1950'li yıllara ait İtalyan-Amerikan temasını canlandırdı ve arkadaşlarıyla bir İtalya mahallesinin sokaklarında dolaştı. Ayrıca bir Vespa sürdü ve sevgilisiyle evdeyken şarkıyı söyledi.
Gaga şarkıyı ilk turnesi The Fame Ball Tour'da siyah beyaz tek parça streç bir giysiyle, 2009'daki ikinci turnesi The Monster Ball Tour'da dev bir jiroskop içinde ayakta durarak seslendirdi. "Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)" Amerika Birleşik Devletleri'nde radyolarda çalındı ancak resmen single olarak yayımlanmadı.
Müzikal anlamda "Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)", The Fame albümünün kalanında yer alan dans müziği etkisindeki şarkılarıyla karşılaştırıldığında bir balad olarak değerlendirilmektedir. Rihanna'nın Umbrella single'ındaki "Eh, Eh" sözünü kullanan şarkı,1980'lerdeki synthpop müziğini hissettirir.Gaga "Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)"in sözlerinin aşk konusunda olduğunu belirtti ve şunları söyledi: "'Eh, Eh' eski erkek arkadaştan ayrılıp yeni birini bulmak hakkındaki basit bir pop şarkım."10/8


 Starstuck With Space Cowboy, Flo Rida:Albümün temasına aşırı uyan bir şarkı cidden baya iyi keşke single olarak seçilseymiş.10/10

Beautiful, Dirty, Rich:Starstuck şarkısından sonra bence hiç iyi olmamış ama albümün parti ve karanlık temasına aşırı uygun.10/9


The Fame:Albümün ismini taşıyor ve müzikal anlamda Gaga'nın neler ile uğraştığını bu şarkıda görüyoruz.10/8

Money Money:Elektro havayı daha'da yükselten Gaga sanki Poker Face şarkısından alıntılar almış çünkü aşırı benziyor Poker Face şarkısına.10/7




Boys Boys Boys:Bu şarkıda sanki bir şeyler eksik gib Gaga bence bu şarkıyı zorla okutmuşlar gibi bir hava vermiş.10/7

Paper Gangsta:Rnb ve Piyano eşliğinde bir şarkı bence arada soft bir şarkıya'da kaçıyor...10/9



Brown Eyes:Albümün bence en değeri görülmeyen ve hafif country havası veren bu şarkı Gaga'nın o dönemlerde yapmış olduğu en iyi şarkılardan bir tanesi olabilir.10/10

Summerboy:Beğenmedim.10/4


Disco Heaven:Albümün sonlarına doğru bence Gaga şarkıların kalitesini baya düşürmüş.10/7

Retro,Dance,Freak:Kapanış olarak hiç iyi bir şarkı değil...10/2





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

THE WEEKND - AFTER HOURS

DOJA CAT - PLANET HER [DELUXE]

OLIVIA RODRIGO - SOUR