LADY GAGA - JOANNE




 21 Ekim 2016'da Interscope Records tarafından Artpop (2013) ve Cheek to Cheek (2014) albümlerinden sonra yayımlandı. Gaga albümde Mark RonsonJeff BhaskerBloodPop ve RedOne gibi yapımcılarla çalıştı ve albümün yardımcı yapımcılığını üstlendi. Joanne, önceki stüdyo albümü Artpop'a kıyasla tarz olarak "hafif" soft rock ve dans-pop ile şarkıcının vokallerini gösterdiği bir albümdür. Sözsel olarak aile ve duygu temalarını işleyen albümde halası Joanne Stefani Germanotta'nın ölümünün rolü büyükütür.
Ticari olarak Joanne, Gaga'nın Amerika Birleşik Devletleri'ndeki dördüncü bir numarası oldu ve Arjantin, Brezilya, Meksika, Tayvan, Japonya ve Kore gibi uluslararası listelerin bulunduğu 15 bölgede zirve yaptı. Albüm tanıtımı için çıkış single'ı "Perfect Illusion", 9 Eylül 2016'da yayımlandı. Şarkı Fransa'daki ve İspanya'daki listelere bir numaradan giriş yaptı, Avustralya, Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler'deki listelerde ilk 20 arasına girdi. İkinci single ise "Million Reasons" seçildi.
Üçüncü stüdyo albümü Artpop'u Kasım 2013'te yayımladıktan sonra eleştirmenlerden karışık yorumlar alan Gaga,bu albümle Billboard 200 listesine bir numaradan giriş yaptı ve Temmuz 2014 itibarıyla 2.5 milyon kopya sattı.[2][3] Albüm tanıtımı için çıktığı dünya turuna ArtRave: The Artpop Ball adını verdi.Artpop döneminde Gaga, uzun süredir çalıştığı menajeri Troy Varter ile "yaratıcılık farklılıkları" nedeniyle yollarını ayırdı.[6] Haziran 2014'te yeni menajeri Bobby Campbell ile anlaşma imzalarayarak Live Nation Entertainment adı altındaki Artist Nation'a geçti.Artpop için imajını tazeleyen Gaga, bu görünüşleriyle medyadaki etiketini değiştirmek istedi. Ayrıca medyada vokal gelişimini kanıtladığına dair haberler çıktı ve The Sound of Music belgeseli için yaptığı potporisi ile 87. Akademi Ödülleri'nde performans gerçekleştirdi.Ayrıca caz sanatçısı Tony Bennett ile birlikte Cheek to Cheek adlı caz albümü yaptı ve Eylül 2014'te yayımlandı.Albüm genel olarak olumlu eleştiri aldı.[10] Cheek to CheekBillboard 200 listesine bir numaradan giriş yaparak Birleşik Devletler'de Gaga'ya üçüncü art arda zirveden giriş başarısı kazandırdı.Bu albümle de En İyi Geleneksel Pop Vokal Albümü Grammy Ödülü kazandı.

Diamond Heart:Bir sanatçı bir araya geldikten ve kısa bir süre sonra bir albüm çıkardığında, albümdeki şarkılardan en az birinin ilişki hakkında bir tür fikir içerme şansı yüksektir. Zaten birkaç parçadan geçtim ve biliyorsun sormalıyım - Lady Gaga'nın Taylor Kinney hakkındaki "Diamond Heart" şarkısı mı? O şarkının ilhamı hakkında yorum yapmadı, bu yüzden resmi onayımız yok. Ancak, Gaga'nın Kin-spiration tarafından vurulmuş olabileceğini gösteren bazı ipuçları var - anladın mı? - "Diamond Heart" yazarken.
En büyük ipucu, şarkının başlığında, Gaga'nın Kinney'den nişan yüzüğüne atıfta bulunuyor gibi görünüyor: kalp şeklinde bir elmas. Seni görüyorum kızım. Gaga ve Kinney, eskisinin "Yoü and I" adlı müzik videosunun setiyle tanıştıktan sonra 2011 yılında çıkmaya başladı. Şubat 2015'te Gaga'nın Instagram'da altyazı ile belgelediği belirgin bir mücevher parçasıyla nişanlandılar, "Bana Sevgililer Günü'nde kalbini verdi ve ben EVET dedim!"10/8

A-YO:Gaga, Hillary Lindsey, Mark Ronson ve BloodPop tarafından yazıldı, yapımcılığını da Lindsey dışında hepsi üstlendi. Albümün ikinci promosyon single'ı olarak 18 Ekim 2016'da yayımlandı.
A-Yo" funk, "elektro-tınılı" ve "rock-etkili" bir şarkıdır.Gaga şarkıyı "Bizden nefret eden herkesi çölde bıraktığımız bir şarkı," olarak tanımladı.[4] Rolling Stone dergisi "A-Yo"'yu yüksek tempolu country pop şarkısı olarak tanımladı.[5]
Şarkı dakikada 150 tempo vuruşuyla la majör notasıyla yazıldı. Notalar A7 ve D7 arasında yükselirken Gaga'nın vokalleri iki oktavla E3'ten E5'e yükseliyor.
Şarkı 18 Ekim 2016'da dijital indirmeye açıldı ve Joanne'in ön siparişinde, iTunes'ta beraber geldi. Şarkının kapağında Gaga üstsüz halde eliyle göğsünü kapıyor ve geniş kenarlı şapka takarak gözlerini saklıyor.
Gaga, "A-Yo"'yu Birleşik Devletler'deki dive barlarında üç ayrı konser verdiği Dive Bar Tour'unda seslendirdi."Million Reasons"'ın yanında "A-Yo"'yu ilk kez 22 Ekim 2016'da Saturday Night Live adlı programda canlı söyledi.10/9


Joanne:Albümün 22 Aralık 2017'de üçüncü resmi single'ı ve 26 Ocak'ta dünyanın geri kalanında "Joanne" Başlıklı bir piyano versiyonu olarak yayınlandı. 2018 Parça Gaga ve Mark Ronson tarafından BloodPop'tan ek yapımla yazıldı ve üretildi. Şarkıcının geç teyzesinden Joanne Germanotta'dan esinlenen şarkı, albümün müzikal yönünün odak noktası oldu. Gaga, şarkının kayıp ve acı çekenler için iyileştirici bir etkisi olmasını amaçladı.
Müzikal olarak, soyulmuş akustik kompozisyona sahip bir ülke şarkısı. Sözler Gaga'nın ailesi açısından Joanne'nin ölümü hakkında konuşuyor. Parça Gaga'nın vokalleri ve kompozisyonun kişisel, soyulmuş doğası için iltifat edildi. Tek olarak piyasaya sürülmeden önce, "Joanne" Fransa ve Birleşik Krallık'ta küçük grafik yerleşimlerine sahipti. Gaga, 60. Grammy Ödülleri'nde ve Joanne Dünya Turu'nda (2017-2018) "Joanne" yaptı. Ayrıca Gaga ve büyükannesinin parçayı dinlemesini içeren bir sahne sırasında 2017 belgesel Gaga: Five Foot Two'da da yer aldı.

Şarkının piyano versiyonuna, albüm için önceki videolarda belirlenen gevşek hikayeyi devam ettiren bir müzik videosunun piyasaya sürülmesi eşlik etti. Klip, şarkıyı çeşitli doğal ortamlarda kuşatan şarkıcıyı eleştirdi ve eleştirel olarak övüldü. Şarkının bu sürümü, 61. Yıllık Grammy Ödülleri'nde En İyi Pop Solo Performansı Grammy Ödülü'nü kazandı.10/10

John Wayne:Amerika Birleşik Devletleri'nde dört ayrı stüdyoda kaydedildi. Gaga şarkıyı kaydetmeye Joshua Blair ve asistanı David Covell ile birlikte Shangri-La Studios, in Malibu'da kaydetmeye başladı. Blair ayrıca şarkıyı Justin Smith ile Burbank'deki Pink Duck Studios'da kaydetti. Blair ardından New York'ta bulunan Electric Lady Studios'da yardımcısı Barry McCready ile kaydetmeye devam etti. Charley Pollard yardımıyla Malibu'daki Dragonfly Recording Studios'da kayda devam edildi. Tom Elmhirst ve Joe Visciano yardımlarıyla şarkı Elecrtic Lady Studios'da miksajlandı. Mark Ronson bass ve gitarda, Josh Homme davullar ve gitarda, BloodPop ise ritim ve synthesizerde görev aldı.Şarkı B minör notasında dakika başına 97 vuruş tempo ile yazıldı.
Billboard yazarı Andrew Unterberger "John Wayne"i "country-renkli pop rocker" olarak tanımladı.[4] Sözsel olarak şarkı kovboy referansları ile başlar ve aynı temada devam eder: "Ben bir kovboyu seviyorum, biliyorum bu kötü bir şey ama, sanki, atının arkasında sürüşün keyfini çıkarıyor gibiyim, biraz daha hızlı gidebilir misin?" Gaga'nın vokallerine Homme'un gitarı eşlik eder ve Gaga sözlerde eski sevgililerini aktör John Wayne'le kıyaslar.[6]
Unterberger, şarkıda geçen "O aradı, ben ağladım, ayrıldık," dizelerinin Gaga ve Taylor Kinney ayrılığı hakkında olduğunu iddia etti.
Video klibin prömiyeri 8 Şubat 2017'de Apple Müzik'de yapıldı ve yönetmen koltuğuna İsveçli yönetmen Jonas Åkerlund oturdu.[12] Klip Gaga'nın "Million Reasons" klibindeki aynı pembe "Joanne kıyafeti" ile bir platformda oturup şarkının girişindeki sözleri söylemesiyle başlar. Ardından önünden geçen ata bakar ve diğer sahnede de atın arkasında sallanır.Sahne değiştiğinde bir grup erkeğin arabada Gaga'nın şapkasını birbirine atması ve içki içtikleri gösterilir. Ardından diğer sahnede Gaga, bir motosikleti takip eder. Videoda sahneler hızla geçerken Gaga, bir arabanın tepesinde oturur ve direksiyonda ise gaganın tutkulu sevgilisi vardır. Klibin son sahnelerinde ise Gaga, yüksek platformlu ayakkabılarıyla etrafa ateş eder. Şarkı sözleri ise çizgi film temalı fontlarla ekrana gelir.10/10


Dancin' In Circles:Gaga'nın beşinci stüdyo albümü Joanne için şarkı. Şarkı Gaga, Beck Hansen tarafından ortak yazılmıştır ve BloodPop ve Mark Ronson ile birlikte hazırlanmıştır.
Şarkı lirik olarak kadın mastürbasyon hakkında tartışıyor ve Beck ve Mark Ronson ile bir sıkışma oturumu sırasında yaratıcı bir şekilde tasarlandı.10/9

Perfect Illusion:Lady Gaga'nın beşinci stüdyo albümü Joanne'in çıkış single'ı olarak Interscope Records tarafından yayımlanan şarkı. Dijital indirmeye 9 Eylül 2016'da açık hale geldi. Şarkıyı Gaga, Kevin Parker, Mark Ronson ve BloodPop yazdı ve prodüksiyonunu yaptı. Eleştirmenlerden olumlu dönüşler aldı ve çoğu yorum şarkıyı Bruce Springsteen şarkılarına benzer buldu.
Tanıtıcı video klibi Ruth Hogben ve Andrea Gelardin tarafından çekildi, 20 Eylül 2016'da Scream Queens'in ikinci sezonunun prömiyeri esnasında FX kanalında yayımlandı.

Üçüncü stüdyo albümü Artpop'dan sonra Lady Gaga, yönetimini değiştirerek menajeri Bobby Campbell'in yönetimi altında Live Nation Entertainment'ta Artist Nation'a katıldı. Ayrıca medyadaki kalıplaşmış görüntüsünü, imajını ve vokallerini bastırdı.[1][2] Diğer müzikal işlerinin yanında ayrıca Tony Bennett ile Cheek to Cheek adlı caz albümünü 2014 yılında yayımladı.[3] Böylece En İyi Geleneksel Pop Vokal Albüm Grammy Ödülü'nü aldı.Ocak 2016'da şarkıcı, beşinci stüdyo albümü çalışmalarına başladığını doğruladı ve stüdyoda resimleri yayımlandı.
2015 ve 2016 yılında Gaga, albümün yaratıcılık ve kayıt sürecini sosyal medya hesaplarında paylaştı. Uzun süreli işbirlikçisi RedOneGiorgio MoroderMark Ronson ve Nile Rodgers gibi isimlerle görüntülendi.Ronson albümdeki işbirliğini doğrulayarak "Yaptığım en favori işlerden biri oldu. İnanılmaz- çok sevdim. Müziği duymanızı sabırsızlıkla bekliyorum çünkü tüm zamanların en favori müzisyenlerinden biri," dedi.[8] Ronson ayrıca psikedelik rock grubu Tame Impala vokalisti Kevin Parker'ın da albümde olduğu ipucunu verdi, BBC Music de bunu doğruladı.[9] Moda sitesi Buro247.com ile yaptığı röportajda Ronson böyle dedi:
Favori müzisyenlerimle, yazarlarla ve Gaga'nın sevdiği insanlarla bir araya geldik ve favori kaydımızı ortaya çıkardık. Sanırım yapılan işin ve kaydedilen iyi müziğin onun çevresindeki insanlarla bir alakası olması — en azından yakın çevresindekilerden duyduklarım kadarıyla. Kesinlikle sonuna kadar tatlı bir şarkı oldu.
"Perfect Illusion" Gaga, Parker, Ronson ve BloodPop tarafından yazıldı, prodüksiyonu da aynı ekip tarafından yapıldı.Kayıt süreci Malibu, Kaliforniya'daki Shangri La Studios'ta gerçekleşti.Ronson kayıt sürecini ve Gaga'nın teknik anlamda müzikal gelişimini anlattı. "Piyano başında oturmayı, davullarla çalmayı seviyor ve mükemmel bir sese sahip."[14]
BBC Music'den Mark Savage'a göre "Perfect Illusion" disko-rock tarzında bir şarkı. Şarkıcının vokalleri şarkının üstünde autotune olmadan kullanılmış.[15] Şarkının bitmesinden önce gitar ve vokal arasındaki nakaratta Gaga, şarkı adını birçok kez söylüyor. İkinci dakikada gitar notaları final nakaratına geçiş için değişiyor. BloodPop, Rolling Stone ile yaptığı bir röportajda "Şarkı sizin dans ettirecek büyük bir rock şarkısı," dedi.
Sözsel olarak "Perfect Illusion" bir ilişkideki "en yükseğin de yükseği ve düşüğün de düşüğü" duyguları anlatıyor ve şarkı adına da bu duygu karar verdi. Gaga'nın iHeartMedia ile yaptığı bir röportajda "modern bir ekstazi... Bunu söylemeninn tatlı, kolay ve havalı yolunu bulduk. Ne zaman duysam adrenalin tavan yapıyor," dedi.10/10


Million Reasons:Gaga, Hillary Lindsey ve Mark Ronson tarafından yazıldı, yapımcılığını ise Gaga, Ronson ve BloodPop üstlendi. 6 Ekim 2016'da albümün promosyon single'ı olarak yayımlandı. Şarkı Billboard Hot 100 listesinde 76 numaraya kadar yükseldi. 8 Kasım 2016'da albümün ikinci single'ı olarak radyolara gönderildi. Gaga'nın Superbowl devre arası gösterisinden sonra yayınlanan Billboard 100 raporuna göre Million reasons teklisi 4 numaradan tekrar listeye giriş yapmayı başardı.

9 Eylül 2016'da albümün çıkış single'ı "Perfect Illusion"'ı yayımlayan Lady Gaga, albüm tanıtımı için dive bar türü üç mekanda düzenleyeceği Dive Bar Tour (2016) adlı ufak turunu duyurdu.[1] Ufak konser turuna Bud Lights sponsor oldu ve konserlerden ilki 5 Ekim'de Bud Light'ın Facebook sayfasında canlı yayımlandı.[2] 2 Ekim 2016'da birçok haber kaynağı bu turda "Perfect Illusion"'ın yanı sıra albümdeki "Million Reasons" adlı şarkısını da söyleyeceğini iddia etti.[3][4][5]
Turun ilk konseri Nashville'de yapıldı. Şarkının yazarlarından olan Hillary Lindsey de performansa katıldı ve Rolling Stone dergisinden Britanny Spanos bunu göz önüne alarak eleştirdi.[6] Ek olarak "Sinner's Prayer" ve "A-Yo" adlı şarkılar da seslendirildi.[6] Tur esnasında barlarda yüksek katılım oldu.[5] Şarkıcı, "Million Reasons" için şu yorumu yaptı:
"Million Reasons" funk ve rock 'n roll karışımı bir country şarkısı. Parçanın altında yatan hip-hop teması ve sözlerini asla hayal dahi edemezdiniz. Aynı zamanda bir hip hop şarkısı da değil. Herhangi bir temaya ait olmayan müzik yaptığımı gördünüz ve aynı kişilerle sürekli çalışmadığımı da. O an ne doğru geliyorsa, ne hissettiriyorsa, ne tam on ikiden vuruyorsa ve kim kalbinde ne hissediyorsa bu odur.10/10
Sinner's Player:Albümde ki tek beğenmediğim şarkı bu olabilir.10/3


Come To Mama:Albümün temasına uygun fakat yinede bir şeyler eksik eski Gaga ile uzaktan yakından alakası yok.10/3

Hey Girl With Florence Welch:İşbirliği ile ilgili söylentiler, Floransa'nın bebek mavisi Ford Bronco'nun önünde duran bir Instagram resmini paylaşmasıyla başladı - aynı özel araba Gaga'nın aynı hafta başında araba çekildiği fotoğraflandı. İkisi de California'daki Mark Ronson ile tespit edildi. BBC1 Radio ile yaptığı röportajda Gaga, albümdeki işbirliği hakkında konuştu, "Albümde çok heyecanlanacağınızı düşündüğüm bir özellik var. Ben ve Florence Welch birlikte düet yaptık. bir kızla gerçekten yapmak istediğim bir şarkı. Şarkının ne hakkında olduğunu gördüğünüzde nedenini göreceksiniz. " "Sadece 'Kiminle şarkı söylemek istiyorum?' Diye düşündüm. En iyisi olmasa da gerçekten bana göre, dünyanın en büyük vokalistlerinden biri. İnanılmaz." Beats1 ile röportaj sırasında Zane Lowe, şarkının yapım sürecini sordu ve şöyle cevap verdi: "O kaydı sev. ileri geri [...] ve "Neden ileri geri gidiyoruz [...]" Bunun ikinci ayetini söylemeliyim "ve" Hayır! [...] Bir konuşma olmalı. Birbirimizle konuşmalıyız. Kadınların ona sahip olmasını ve bir araya gelmesini istiyorum ""10/10


 Angel Down:Şarkı, 2012 yılında George Zimmerman tarafından vurulan Trayvon Martin'in ölümünden ilham aldı.10/10

Grigio Girls:Albümde kapanış'a doğru güzel bir şarkı olmuş...10/8


Just Another Day:İğrenç.10/5
Angel Down - Work Tape:Work Tape, Angel Down'ın alternatif bir versiyonudur ve Joanne'ın lüks versiyonuna dahildir. Çalışma bandı, şarkının ana versiyonunun daha soyulmuş bir versiyonudur ve çok fazla elektronik prodüksiyona sahip değildir. Çalışma bandı ayrıca daha yüksek bir tuşa kaydedilir ve ham vokallere sahiptir. Bu sürüm RedOne tarafından üretilmiştir.10/10


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

THE WEEKND - AFTER HOURS

TAYLOR SWIFT - 1989 [DELUXE]

OLIVIA RODRIGO - SOUR